Speciaal voor de ouders

De kwaliteit van de muziekles is belangrijk, maar de rol van de ouders is net zo belangrijk. Bent u zelf gemotiveerd en behulpzaam bij het studeren, dan zal uw kind het veel leuker vinden zijn instrument te pakken en te gaan studeren. Zorg voor een goede omgeving en uw kind kan zich prima ontwikkelen. Hier 9 tips voor de ouders:

Tip 1 :

Voor er geoefend kan worden , zult u als ouder het instrument moeten pakken, muziek en de muziekstandaard klaar moeten zetten. Dit helpt uw kind om te gaan studeren.

Tip 2: 

Haal uw kind niet uit haar spel, omdat u vindt dat het studietijd is. Maar spreek een vast tijdstip af. Bijvoorbeeld als papa of mama gaat koken, meteen na het eten, of meteen na schooltijd. Voor jonge kinderen is ’s ochtends voor schooltijd een goed moment omdat ze al wakker zijn. Voor oudere kinderen is ’s avonds vaak een geschikter moment.

Tip 3:

Als iedere dag oefenen best moeilijk is, gebruik een stickerkaart voor een hele week, met iedere dag een vakje. Iedere keer als er geoefend is, dan mag er na afloop een sticker worden geplakt.

Een ander idee is een pot waar een knikker in mag, als er geoefend is. En als de pot vol is, is er een beloning voor de vele dagen dat er is gespeeld. Op internet zijn afstreep kalenders te vinden, waar je iets mag tekenen of kleuren als geoefend hebt.

Tip 4 : 

Om een muziekstuk goed te beheersen moet er veel herhaald worden. 5 keer herhalen maakt dat je vooruit gaat. Maar herhalen is wel saai. Maak dan een afstreepkaart. Elke keer als een stukje is gespeeld kan er op de kaart een streepje/sticker worden gezet of een vakje worden ingekleurd.

Je kunt ook een post-it op het muziekstuk plakken en kleine stickerrondjes gebruiken en van elke rondje, dat je mag plakken, uiteindelijk een figuur maken.

Tip 5 :

Stel een kookwekker in of een mobiele telefoon. Spreek een tijdsduur af. Zodra de kookwekker of mobiel afgaat, is uw kind klaar met studeren.

Tip 6:

Wees positief en gemotiveerd naar uw kind toe. Wees erbij als je kind oefent, en geef het complimenten voor het oefenen. Overleg met de muziekdocent hoeveel er per dag geoefend moet worden.

Tip 7 :

Beloon uw kind met bijzondere mijlpalen; wanneer het boek uit is, of als het een concert heeft gegeven, maar ook als de les super goed ging.

Tip 8: 

Laat uw kind regelmatig een “concertje” geven voor u en uw partner. Maar ook de goudvis en de hond, buren, vrienden, willen graag naar het concertje luisteren. Maak een filmpje voor opa en oma, die hun kleinkind niet zo vaak zien.

“Kinderen voelen zich graag speciaal en hoe meer ze spelen voor familie en vrienden, hoe succesvoller ze zich zullen voelen.”

Tip 9:

Er zijn kinderen die zeer gemotiveerd raken wanneer ze meegenomen worden naar:

  • Concerten
  • Workshops
  • Zomercursussen
  • Overal waar kinderen muziek maken

Wilt u het document uitprinten:  tips aan ouders over studeren.